El camperol i el diable

Hi havia una vegada un camperol molt murri, realment de les seves argúcies n'hi hauria moltes per explicar; però sens dubte, la història més bonica és la d'aquella vegada que va aconseguir prendre el pèl al mateix diable!

Una vegada, al vespre, quan ja havia acabat de llaurar un camp i estava a punt per a tornar cap a casa, va veure enmig del seu terreny una pila de carbó cremant. Bocabadat es va quedar quan es va adonar de que damunt les brases hi havia assegut un petit dimoniet negre.

- Sembla que estiguis damunt un tresor - li va dir el pagès.
- I així és - va respondre el diable; damunt d'un tresor que conté més or i plata del que has vist mai en tota la teva vida!
- Doncs el tresor es troba en el meu camp, i per tant, el tresor és meu - va dir el camperol.
- Serà teu - va respondre el diable - si durant dos anys em dones la meitat del que produeixi el terreny. De diners en tinc de sobres, però anhelo els fruits de la terra.

El camperol va estar d'acord amb la proposta
- Però, per tal que no hi hagi discussions sobre el repartiment, acordem que a tu et pertanyerà tot el que creixi per damunt de terra i a mi tot el que creixi per sota.

Aquest tracte va agradar al diable, però el camperol murri va sembrar remolatxes.

Quan va venir el moment de la collita, va aparèixer el diable amb la intenció de recollir la seva part, però no va trobar altra cosa que flors grogues marcides, mentre el camperol, tot content, desenterrava les remolatxes.

- Per una vegada has tingut avantatge! - li va dir el diable - però a la següent el que hem convingut no valdrà: A tu et correspondrà el que creixi per sobre el terra, i a mi el que creixi per sota.
- Igualment em va bé, va respondre el camperol.

I quan va arribar l'època de la sembra, ja no va plantar remolatxes, si no blat. En madurar els grans, va anar al camp i els va segar les tiges carregades molt arran de terra. Quan va arribar el diable, no va trobar més que els rostolls i, ple de fúria, es va llançar per un precipici.
- Així és com un s'ha de burlar de les guineus - va dir el camperol, i va començar a fer el forat a terra per a trobar el seu tresor.

Fi


Llegir contes de el camperol i el diable
Tornar a Llegir contes


Contes.Cat | Contacte | Privacitat | Contes Infantils , Contes Classics i Cançons Infantils. Aprèn jugant!